Wie wil te kaap’ren varen?

Neen het hoeven geen mannen met baarden te zijn! Het bewijs zagen we bij de sprekers uit het maritiem onderwijs en werkveld. 

De vzw Vrienden van het GO! Stroom organiseerden op maandag 17 februari 2020 het lang aangekondigde “maritiem rendez-vous”.  Ons doel was om de mogelijkheden van het maritiem onderwijs beter bekend te maken bij leerlingen, studenten en ouders. Ook moest het voor leerkrachten en schooldirecties een eyeopener worden voor deze minder bekende studierichting.

Achtereenvolgens stelden Jan Denys (directeur van het Maritiem Instituut Mercator maar op dit moment raadgever op het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts), Roel Buisseret (directeur van De Scheepvaartschool-Cenflumarin Antwerpen), Rowan Van Schaeren (algemeen directeur van de Hogere Zeevaartschool Antwerpen) de uiteenlopende opleidingen voor.  Opvallend in hun betoog was dat de afgestudeerden voor 200 procent werkzekerheid hebben, en dit zowel uit het secundair maritiem onderwijs (MIM met focus op zeevaart en De Scheepvaartschool met focus op binnenvaart) als uit het hoger maritiem onderwijs (Hogere Zeevaartschool).

Deze werkzekerheid en de grote nood aan maritieme werkkrachten werd ook aangekaart door de sprekers uit het maritieme werkveld: fregatkapitein Peter Ramboer (directeur Defensie/competentiecentrum van de Marine),  kapitein Siska Deconinck (training officer bij VLOOT) en Lore Dupont (HR-manager bij VLOOT).  Ze confronteerden de aanwezigen niet alleen met idyllische beelden van de zee maar ook met het leven aan boord waar men moet kunnen rekenen en vertrouwen op de andere bemanningsleden.  Bij de Marine is het gaan varen en de wereld verkennen zeker een aantrekkelijke troef.  Werkzekerheid dicht bij huis met goede work/life balance zijn dan triggers om varenden te overtuigen om bij de overheidsrederij VLOOT te werken.  Deze twee werkgevers bieden jobs aan in de overheidssector maar uit de infosessie bleek dat er evenveel nood aan maritieme werkkrachten is in de private sector (bagger- en sleepvaart, windmolens, offshore, enz…).

Naast heel wat sympathisanten van de vzw Vrienden van het GO! merkten we onder de aanwezigen ook een aantal opmerkelijke gasten op zoals Philip Declercq, algemeen directeur van het Koninklijk Werk IBIS, en zijn schooldirecteur Angelique Spegelaere.  Zij leiden het maritiem pedagogische project van IBIS en bieden opvang  aan kinderen die veelal door een grote zorgvraag extra ondersteuning en begeleiding nodig hebben.  Mevrouw Annick De Waele was als de nieuwe directeur van het Maritiem Instituut Mercator een aandachtig toehoorder. Mevrouw Belinda Willaert, directeur van ATHENA Oostende Centrum is een trouwe aanwezige. Zij bracht het samenwerkingsverband tot stand met het Maritiem Instituut Mercator voor een ASO richting maritieme wetenschappen.  De organisatoren waren bijzonder verheugd ook een aantal jonge mensen in het publiek te zien.

Na deze interessante infosessie waarbij ook het maritiem avondonderwijs kort werd toegelicht, konden de gasten napraten met de sprekers in de Fonteinzaal.  Stern Demeulenaere, leerkracht bij het Maritiem Instituut Mercator, vergastte de geïnteresseerden op een vaartocht – echter zonder nat of zeeziek te worden.  Hiertoe dienden de virtuele brillen die de maritiem onderwijscentra ter beschikking kregen via het promoforum AreYouWaterproof. Ze werden zeer gesmaakt zowel door de jongeren als door de volwassenen.  Het was een geslaagde avond en voor herhaling vatbaar, al hopen de organisatoren dan meer geïnteresseerde ouders en leerkrachten op de banken te mogen begroeten.

Klik hier voor de sfeerbeelden naar de sfeerbeelden van het maritiem rendez-vous.

Info over de scholen en de rederijen die hun organisatie kwamen voorstellen vinden jullie via: